Legújabb

Az év legvártabb filmje, A Sötét lovag - Felemelkedés végre megjelent Blu-rayen! Most menüképekkel kibővítve a teszt ITT!

Az év szenzációja, Az éhezők viadala régóta várt magyar kiadása megérkezett! A Blu-ray teszt már olvasható ITT!

Steven Spielberg legnagyobb klasszikusa, a Cápa korábbi Blu-ray tesztje most termékfotókkal frissítve ITT!

2012. december 30., vasárnap

Az éhezők viadala - Blu-ray teszt

KÉP KÓDOLÁSA: MPEG-4 AVC
KÉPARÁNY: 2. 40: 1
KÉPMINŐSÉG: 1080 p, Full HD

HANG:
angol DTS-HD MA 5.1
magyar DTS-HD MA 5.1

FELIRAT
magyar

LEMEZEK SZÁMA: 2 lemez, 1 BD, 1 DVD

RÉGIÓKÓD: 2


FILM:
FILM:

Az év egyik legjobb filmje. Nagyszerű könyvadaptáció, a maga szikár, nyers stílusával remekül hozza könyv hangulatát. A rángatózó kameramozgással a rendező eléri, hogy átérezzük Katniss feszültségét, amint belép az arénába, illetve különféle technikákkal, pl. a közönség tombolásának távoli tompa zajává keverése, helyez minket a főszereplő helyébe. A másik aduásza Jennifer Lawrence, aki kegyetlenül pontosan ábrázolja Katniss-t, kevés mimikát és fakó hangot alkalmazva. Zseniális.

2012-ből nagy kedvencem volt ez a minden várakozást felülmúló adaptáció, erős, biztos történetvezetéssel, remek arányérzékkel és profi színészekkel megspékelve. Erősen ajánlott.

CSOMAGOLÁS
CSOMAGOLÁS:

A film sok időhúzás után végre (!!!) itthon is megjelent. Bécsben majdnem lecsaptam az ottani példányra, de végül jött a hír, hogy a Pro Video mégiscsak megjelenteti. Köszönet nekik.

A külcsín teljesen normális, felesleges cicomáktól mentes. A borítón Katniss, mellette az ocsmány korhatárkarika. A hátulja viszont fenomenális: Katniss az erdőben, miközben átsüt a fákon a fény. Ennyi. Nincsen 4-5 filmkocka, vagy hatásvadász robbanás, akciójelenet, amivel el lehetne adni a filmet. Csak egy szép kép. Remek. A lemezek szitázása ugyanolyan, minőségi, szép.




A remek kép a hátulján.





MENÜ
MENÜ:

Ezt a pofátlanságot! Ha van hibája ennek a minőségi kiadványnak, az a menü. Az, hogy egy 680 millió dollárt kaszáló blockbuster menüje ilyen összegányolt semmi legyen, az felháborító. Addig még oké, hogy állóképes. Egy állókép is lehet szép és igényes. De! Nem lehet külön beállítani a hangot és a feliratot?! Ez vicc?! Mennyit írunk, 2001-et?! Egy félmilliós kis független filmnél elnézem, de nem egy ekkora horderejű produkciónál. Ha rámegyünk a beállítások menüpontra, kijön három opció. 1. magyar hang, DTS-HD MA 5.1, felirat nélkül. 2. magyar hang DTS-HD MA 5.1, magyar felirat. 3. angol DTS-HD MA 5.1, magyar felirattal. Nincs olyan, hogy magyarul angol felirattal, angolul, angol felirattal, vagy felirat nélkül. És minek olyan, hogy magyar hangsáv magyar felirattal? Kinek? Minek? Akkor legalább magyar hang, angol felirat. Tényleg nem lehet ezt intelligensen elintézni? Egyébként dizájn szempontjából rendben van, de hát most komolyan...

1. lemez




2. lemez




KÉP
KÉP:



Sokat gondolkodtam, hogy 4.0, vagy 4.5 legyen a kép értékelése, de végül a karácsonyra való tekintettel lágyabb szívűen döntöttem. Sajnos a kép enyhe csalódás, félreértés ne essék, impresszív és részletgazdag a Lionsgate transzfere, apróbb, de annál zavaróbb hibákkal. A rezgőkamerás felvételek enyhén szemcsések, de nem zavaróan, sőt, néha még adnak is az élményhez, máskor viszont kicsit sok. Az élesség a másik, ami kifogásolható, de csakis a sűrű kamerarángatás miatt, aminek köszönhetően a háttér néha kivehetetlen marad. Viszont! Remek a részletesség, minden apróság kivehető, főleg a közeliek lenyűgözőek, ahol kiderül, a legnagyobb sztárok arca sem hibátlan. Az erdő a pompázik a zöldben, lenyűgözően szép árnyalatát sikerült eltalálni a kedvenc színemnek. A Kapitólium-i jelenetek a sok élénk ruha ellenére is kicsit hidegek, durvák, ez a moziban nem tűnt fel, valószínűleg tehát utólagos belenyúlás - vagy csak rosszul emlékszem. Szomorúan tapasztaltam, hogy néha a fekete sötét kékké változik - a Warner transzfereinél ilyen soha nincs, elég belenézni A sötét lovag-trilógiába. Főleg a barlangi jeleneteknél tűnt fel, hogy mikor Katniss és Peeta csöndesen beszélgetnek, a közeliken a szereplők arca megvilágított, így a háttér sötétséggé fakul, viszont aminek sötétnek kéne lennie, inkább kékes-fekete. Ez talán a legnagyobb hibája a transzfernek, nem szeretem az elszíneződést. Minden más tekintetben rendben van a kép, de ezeket a bosszantó kis hibákat ki lehetett volna szűrni.

HANG
HANG:

Na, ez igen! Ez jól szól! A Lionsgate nem tökölt, olyat odavágott, hogy azóta is elégedetten sóhajtozik a hangrendszerem. Na, de kezdjük a negatívumokkal, legyünk túl a feketelevesen. Először: a külföldi kiadványokon megtalálható DTS-HD MA 7.1-es hangsávból Magyarországon DTS-HD MA 5.1 lett. Kettő: Nincs angol felirat, csak magyar, ráadásul az egyik a magyar hangsáv alá. Minek?

És most a pozitívumok. Az eredeti 5.1-es hangsáv piszok jól szól, elképesztő erővel és vehemenciával dolgozik, különösen az arénában, ahol a madarak csicsergése, falevelek sustorgása körénk varázsolják az erdőt. A párbeszédek tiszták, sistergésnek nyoma sincs. Az effektek meg...a robbanás után mi is úgy érezzük majd magunkat, mintha megsüketültünk volna, ami borzongató. A halottakat jelző ágyúlövés igazán ügyesen van elosztva a térben, és bizony még nem is említettem a televíziós interjút, ahol a közönség moraja és a színpadi hangzásvilág vajon mit eredményez? Mintha ott lettünk volna, pontosan...Egy szó mint száz, Az éhezők viadala eredeti hangsávja hihetetlen impulzussal szól, nem hagyva nyugtot a füleinknek. A magyar hangsávba nem hallgattam bele, de az már jó jel lehet, hogy az is DTS-HD MA 5.1-es keverésű.

EXTRÁK
EXTRÁK:

Hatalmas öröm, hogy nemcsak behozták Magyarországra is a kiadványt, de az extrákat sem spórolták le. Kezdjük itt is a negatívumokkal: míg külföldön az extrák külön BD lemezre kerültek, itt már csak DVD-n találhatóak meg, ez mellékelték a 2 lemezes DVD kiadáshoz, és a 2 lemezes BD kiadáshoz is. Lehet mondani, hogy nem nagy dolog, persze, a film a lényeg, de BD-t azért veszünk, hogy mindent HD minőségben kapjunk. Mi lenne, ha a DVD-ken az extrák mostantól VHS minőségben lennének? Na ugye.

Egyébként viszont nem lehet panasz. A legjobb extra a két órás, nyolc részesre tagolt Az egész világ erre figyel: Így készült Az éhezők viadala című dokumentumfilm. Itt mindent említenek, a kellékektől a jelmezeken át a forgatókönyvírás folyamatáig, stb. Ez rendkívül informatív, és érdekes doksi, nagyon jó. Van még egy kisfilm Suzanne Collins-ról, a könyvek írójáról, egy kisfilm Snow elnökről, egy werk az irányítószobáról, egy a rendezőről és a felkészülésről, van egy interjú a rendezővel és még az Aratáson látható propaganda film is fenn van. Töltelék extraként három előzetest is kapunk. Nem tűnik soknak, de informatív, szórakoztató és rengeteg érdekességet megtudhatunk belőlük.

ÖSSZESÍTÉS
ÖSSZESÍTÉS:

Hatalmas köszönet, hogy a Pro Video behozta ezt a kiadványt, és köszönjük az extrákat is, még ha csak DVD-n is. A menüt viszont nem bocsátom meg, főleg, hogy külföldön gyönyörűen animált menü is van, mi ezt nem kaptuk meg. Viszont van tökéletes hang, remek borító, és egy tisztességes kép. Nagyon  jó, így tovább, néhány apró részletre érdemes még ügyelni, de már így is REMEK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése