Legújabb

Az év legvártabb filmje, A Sötét lovag - Felemelkedés végre megjelent Blu-rayen! Most menüképekkel kibővítve a teszt ITT!

Az év szenzációja, Az éhezők viadala régóta várt magyar kiadása megérkezett! A Blu-ray teszt már olvasható ITT!

Steven Spielberg legnagyobb klasszikusa, a Cápa korábbi Blu-ray tesztje most termékfotókkal frissítve ITT!

2012. szeptember 7., péntek

Superman: A mozifilm és Superman visszatér Blu-ray teszt



SUPERMAN: A MOZIFILM

FILMEK:

A maga idejében a Superman: A mozifilm valószínűleg tökéletes képregényfilm volt. A látvány pazar,a színészek komolyan vették a feladatot,a forgatókönyv apróélkos,és nem elsietett,a zene pedig...John Williams. A filmen érződik a törődés,és,hogy Richard Donner tényleg rajongó,ez megnyilvánul a képregényes nyitójeleneten,Marlon Brando félórás szerepén,és,hogy a főhős nem veszi fel a Superman ruhát a film elő egy órájában. Mára sajnos a trükkök kicsit kikoptak,de a lényeg nem változott: hogy ez egy maximális odafigyeléssel készült igényes képregényfilm.

SUPERMAN VISSZATÉR 
Sajnos a folytatások nem hozták ezt a színvonalat,így sok évre jegelték a sorozatot. Bryan Singer,aki maga is rajongó,végül kapott 250 millió dollárt a filmre,és azt,hogy ne újra kezdje Superman sztoriját,hanem folytassa más színészekkel a régi epizódokat. Singer ugyan törekedett arra,hogy tisztelettel bánjon az eredetivel,így például ahhoz hasonlóan két és fél órásra szabta a játékidőt,és még Brando-t is visszahozta,ám sajnos a film néha töménytelen melankóliába és túlzott epikusságba fulladt. A látvány rendben van,de sajnos a sztori és a színészek csak halovány másolatai az eredetieknek. Viszont John Williams zenei témáját megtartották és a főcím is szépen meghajol az erdeti előtt.

CSOMAGOLÁS
CSOMAGOLÁS:

Mindkét film ugyanolyan egyszerű,kék műanyag tokban kaptak helyet,az eredeti film borítója szép,és még a betűtípus is a régi,nem az az új,ami a DVD-n van. Az új film elején a film egyik közepesen érdekes posztere látható,viszont a hátulja nagyon hangulatos lett. A lemezek szitázása nem különösebben érdekes,viszont legalább nem teljesen kopár.

MENÜ
MENÜ:

Engem ezzel ki lehet kergetni a világból. Utálom. Egyszerűen olcsó,hányaveti és trehány megoldásnak érzem,hogy nincs rendes menü a lemezen,hanem a film elindul magától,közben be lehet állítani a hangot a pop-up menüvel. Van egy extra-menü,amit a pop-up-ból lehet elérni,de ez nem rendes menü,csak az extrákat lehet itt kiválogatni. Szóval ez szerintem kevés. Az új filmnél már van rendes menü,de az is csak egy egyszerű,állóképes zenés semmi. A BD formátum ennél többre hivatott.

SUPERMAN: A MOZIFILM KÉP


KÉP:

Na,de jöjjön a két igazán fontos dolog: a kép és hang. Elvégre,ha ismerjük a filmet,onnantól leginkább már az számít,hogy tökéletes minőségben élvezhessük.

A Warner VC-1 enkódolású,2.42:1 képarányú 1080p-s Full HD transzfere minden várakozást alul múl. Igaz,a kép a film korához képest ugyan szép,de ahhoz képest,hogyn nála sokkal régebbi filmeket képesek voltak tökéletes minőségben kiadni,azért elárul valamit arról,mennyire foglalkoztak ennek a filmnek a felújításával. A színek egyik jelenetben szép élénkek,máskor mosottak és fakók. A képen erős a szemcsézettség,olyan,mintha leöntötték volna egy adag porral. Viszont az élességgel nincs nagyon gond,a részletesség ellenben változó. Néha lenyűgözően sok apróságot ki lehet venni,máskor meg egy felkonvertált DVD-nél alig jobb. De még így is jobb,mint a film bármely DVD kiadása,és ez még akkor is jó,ha más BD-khez képest meg elvérzik.

SUPERMAN VISSZATÉR KÉP
Ám a Superman visszatér-t még az eredeti film sem tudja alul múlni. A maga VC-1 kódolású,2.40:1 1080p-s Full HD képével az egyik leggyengébb nagyfelbontású anyagot szállítja,amivel valaha találkoztam. Ez annak tükrében furcsa igazán,hogy a filmet digitális nagyfelbontású kamerákkal forgatták. Hogy mi a baj? Leginkább két dolog. Egy: a kép steril,nagyon zavaró módon. Egyáltalán nem filmszerű,hanem idegesítő,és nagyon furcsa. Kettő: fátyolos. Mintha egy föggöny mögül néznék a filmet,és teljesen érthetetlen,miért van ez. Ráadásul néha olyan viaszos a főszereplők arca,mintha azok is animálva lennének. Mondjuk,a költségvetésből kijött volna. A színek mosottak,egy-két kivételtől eltekintve. A részletességre nincs nagy panasz,se az élességre,de azért utóbbi is ingadozó egy-egy szcénánál. Szóval csalódás,mindkét film transzfere.

SUPERMAN: A MOZIFILM HANG
HANG:

Itt viszont már nincs ok a szégyenkezésre: a Warner Dolby Digital 5.1-es angol hangsávja jól szól. Sistergés,karcolódás,a film korából adódó zaj nem igen fedezhető fel benne,talán egy-két jelenet volt,ahol valami nemkívánatos zajt hallottam,de szerencsére ilyenekből alig akad. Viszont a térhangzás nagyon meggyőző,még akkor is ha a mai sikerfilmek hangzásától el is marad. Az effektek hangzása kicsit visszafogott,de ez a film korából adódik.

SUPERMAN VISSZATÉR HANG
Hohó,na itt már van DTS HD MA 5.1-es angol hangsáv. Mivel a film 2006-os,ettől sokat vártam,és nem is kellett csalódnom. Ütős hangzás,szép mélyekkel,amelyek kiviszik a szobát. Az összecsapások jól szólnak,főleg azok,ahol epikus dolgok történnek,pl. a végén a sziget kiemelése. A párbeszédek tiszták,és a filmzenének is van tere. Mégis,a kedvenc pillanataim azok,ahol a rendszer valami újat mutatott: a repülőgép baleset,ami fantasztikusan szól,süvítünk a légtérben,és közben dolgoznak a mélynyomók rendesen,vagy azok a szcénák,ahol Superman köpenye leszálláskor finoman csapkod. Ezekért a pillanatokért érdemes BD-t venni.


SUPERMAN: A MOZIFILM EXTRÁK
EXTRÁK:

Nincs sok. A korábbi négy lemezes DVD-ről szinte semmit sem sikerült átmenteni. Van egy audiokommentár,két kisfilm,egy próbafelvétel és...egy előzetes. Illetve még kapunk önálló zenei hangsávot,ami király,de rettenetesen kevés.

SUPERMAN VISSZATÉR EXTRÁK
Itt már van anyagy,nem is kevés. A legjobb a Rekviem a Kryptonért című,hétrészes werkfilm,ahol mindenbe bepillanthatsz,a forgatókönyvvázlattól kezdve a kosztümökig,Superman karakterének újrahangolásától a díszletekig,a látvány megtervezésének folyamatába,Kevin Spacey méltatásába,és még az utolsó forgatási napokat is megmutatják. Aztán van egy kisfilm Marlon Brando visszahozásáról,pár kimaradt jelenet,egy videonapló,és előzetesek.

SUPERMAN: A MOZIFILM ÖESSZESEN
ÖSSZESÍTÉS:

Nem egy acélos kiadvány az biztos. Kép csalódás,extrák dettó,menü nincs,de legalább a hang rendben van. Ez így kevés. Superman rajongóinak persze még így is kötelező,másnak óvatosan kell közelítenie hozzá. Én magam 2000 ft-ért jutottam hozzá,ennyiért még tok nélkül is megéri. Ennél drágábban azért nem illik adni.

SUPERMAN VISSZATÉR ÖSSZESEN
Itt már kicsit jobb a helyzet. Van extra dögivel,hang elsőrangú,de hát ilyen képet...Ugyan azt tudom mondani mint pár sorral feljebb: rajongónak kötelező,mások vigyázzanak vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése