Legújabb

Az év legvártabb filmje, A Sötét lovag - Felemelkedés végre megjelent Blu-rayen! Most menüképekkel kibővítve a teszt ITT!

Az év szenzációja, Az éhezők viadala régóta várt magyar kiadása megérkezett! A Blu-ray teszt már olvasható ITT!

Steven Spielberg legnagyobb klasszikusa, a Cápa korábbi Blu-ray tesztje most termékfotókkal frissítve ITT!

2012. június 9., szombat

Ne bántsátok a feketerigót! - Blu-ray teszt


FILM
FILM:

Habár kissé furcsán hathat,hogy minden tesztelt filmet így szeretek,ez azért van mert igyekszem olyanokat választani,ami közel áll hozzám.

A Ne bántsátok a feketerigót! egy csoda.Különleges,gyermeki,mégis néha ijesztő hangulatát nehéz bármihez hasonlítani.Habár sok helyen bírósági drámaként tartják számon,a film igazából két kisgyerek meséje az apjukról,a felfedezésekről és általában a világról.Azt,hogy film nem egy tárgyalótermi dráma,misem bizonyítja jobban,minthogy az ítélet meghozása után sem zárul le a film,habár kétségtelenül az a mű csúcspontja,Atticus Finch védőbeszédével.Egy dolgot lehet mondani: ,,Do your duty!"

CSOMAGOLÁS
CSOMAGOLÁS:

A film gyönyörű szép digibook csomagolásban is kijött,amiből csak 50 példány volt elérhető az országban.Maga a kiadvány az első ilyen típusú csomagolást kapó kiadás,ezért is különlegesség.A film a 100 éves a Universal sorozatban jött ki,de ez az első,ami ebben az országban is kapható.


A digibook annyit takar,hogy egy könyvben kapott helyet a lemez,a lapok (44 oldalas) pedig a film készítéséről szóló információkat tartalmaznak,többek között interjúkat,stroyboardokat,posztereket,és kritikákat.Különlegességek is akadnak,például a hollywood-i sztárok egymásnak írt gratulációi az Oscar-jelölésekhez.Egyszóval: csodás kiadás,minőségi,remekül összeállítva,nagyszerűen felidézve a film hangulatát.

MENÜ
MENÜ:

A menü a szokásos Universal-lemezekhez hasonlóan egy bal oldalon feljövő félkörívből áll,ami a film közben pop-up menüként is előhívható.Igazából ezzel komolyabb baj nincs is,csak nem ártana feldobni néhány,a filmre jellemző szimbólummal,ahogy azt A nagy Lebowski esetében tették a szőnyeggel.Ide például jöhettek volna Boo ajándékai,amik a borítón is láthatók.A menü így tehát kicsit sótlan,de könnyű kezelni,és talán egy nap majd meg is szeretjük ezt a dizájnt,mert olyan,mint egy jól bevált recept.

KÉP
KÉP:

A Ne bántsátok a feketerigót! gyönyörű VC-1 kódolású 1080p-s transzferrel jelentkezik.Úgy látszik,a Universal a Jurassic Park-trilógia botlása után komolyan vette a régi filmek felújítását,de annyira,hogy első blikkre nem mondanám meg a film korát.Az ötvenéves remekmű egy pompázatos,tűéles,részletgazdag képpel kápráztat.A régi filmszalagok karcai,repedési teljesen ki lettek véve digitálisan,amitől teljesen úgy néz ki,mint egy mai film,csak fekete-fehérben.A kép végig biztos kézzel lavíroz a totálok és arcközelik közt.Sosem esik szét,végig tűéles és a részletesség is példaértékű,a legapróbb részleteket is kivehetjük,például egy bőrhibát,vagy egy karcot a házfalon.Egyedül azoknál a jeleneteknél mosódik el a kép,amikor egy szereplőre ráközelít a kamera.Nem úgy,hogy közel van az arcához,hanem távolról ráközelít.A régi rossz minőségű kamerák zoom-jai rettenetesek,a kép ekkor szét esik,és csak most,a BD-n nem vészes ez,habár a többi tűéles szcénából ezek erősen kilógnak.Sok nincs belőlük,az összképet nem rontják,tehát így bátran mondhatjuk: ennél szebb felújított fekete-fehér film eddig még nem került piacra.

HANG
HANG: 

A film eredeti nyelvű,DTS-HD MA 5.1-es hangsávja tisztán,kellemesen szól,persze egy mai sikerfilmhez nem ér fel,de így is szép.A beszédhangok tiszták,a hangsáv mentes a régi filmekre jellemző sistergéstől.Persze igazán sok dolga nem akad a hangfalaknak,itt nincsenek robbanások,különleges hangeffektek,maximum a párbeszédek töltik be a teret,illetve a remek filmzene.A falevelek susogása,vagy a tárgyalóteremben az emberek morajlása remekül varázsolja a szobába a filmet.A szinkronról ismét nem tudok nyilatkozni,habár ezt a filmet nem is szabad úgy nézni.

EXTRÁK
EXTRÁK: 

A Ne bántsátok a feketerigót! remek bónuszanyagokkal megpakolva érkezik.A legjobb,a Félelmetes szimmetria mozihosszúságú dokumentumfilm,interjúkkal és nyilatkozatokkal megtömve.A Beszélgetés Gregory Peck-kel egy színészközpontú werkfilm,amiben vannak interjúrészletek,otthoni videobejátszások,stb.Szintén Peck köré épül a Gregory Peck méltatása,ami egy köszöntő.Mary Badham visszaemlékszik a közös munkára az Emlékek-ben,illetve megnézhetjük,amint átvette Oscar-díját Atticus Finch megformálásáért.Kapunk még egy audiokommentárt is Robert Mulligan-nel,és egy werkfilmet a Universal klasszikusainak felújításáról.Továbbá van még U-Control,és persze töltelékextraként kapunk egy előzetest is.Összességében nem rossz,sikerült összekaparni korrekt mennyiségű bónuszt.

ÖSSZESÍTÉS
ÖSSZESÍTÉS:

Igazából,ha teljesen őszinték akarunk lenni,ebből a pakkból már nem lehetett volna többet kihozni.Remek film,gyönyörű digibook,csodás felújított kép,és remek extrák jellemzik ezt a kiadványt,ami nem hiányozhat egyetlen gyűjtő polcáról sem.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése