Legújabb

Az év legvártabb filmje, A Sötét lovag - Felemelkedés végre megjelent Blu-rayen! Most menüképekkel kibővítve a teszt ITT!

Az év szenzációja, Az éhezők viadala régóta várt magyar kiadása megérkezett! A Blu-ray teszt már olvasható ITT!

Steven Spielberg legnagyobb klasszikusa, a Cápa korábbi Blu-ray tesztje most termékfotókkal frissítve ITT!

2012. november 30., péntek

A Sötét lovag - Felemelkedés Blu-ray teszt

KÉP KÓDOLÁSA: MPEG-4 AVC
KÉPARÁNY: 2. 40: 1 (normál jelenetek)
1. 78: 1 (IMAX kamerával rögzített jelentek)
KÉPMINŐSÉG: 1080 p Full HD

HANG:
angol DTS-HD MA 5.1
angol DD 2.0
magyar DD 5.1
lengyel DD 5.1
mandarin DD 5.0
orosz DD 5.1
török DD 5.1
ukrán DD 5.1

FELIRAT:
angol halláskárosultaknak
magyar
cseh
egyszerűsített kínai
francia
görög
holland
kínai
koreai
lengyel
német
olasz
orosz
portugál
spanyol
thai
török

LEMEZEK SZÁMA: 2 BD

RÉGIÓKÓD: 2
FILM
FILM:

Ha valaki megkérdezi, miért egy istenverte mestermű A Sötét lovag - Felemelkedés, már rég nem az a válasz, hogy mert Christopher Nolan tekintélyt adott a képregényfilmeknek, mert olyan mélységet vitt bele, amit azóta sem tudtak leutánozni, mert realista, hihető, félelmetes, mert igazi karakterekkel van tele, nem papírmasékkal és mert gyönyörű a látványvilága. Nem, bár a fenti jelzők állnak a trilógia záródarabjára is, ez a Miért király A Sötét lovag? kérdésre a válasz. A Sötét lovag - Felemelkedés azért mestermű, mert minden erényét megtudta tartani a zárásra, nem veszett el a pozitív kritikák feletti önajnározásában, tisztelettel készült, új színt vitt a trilógiába és közben nem szűnt meg képregényfilmként létezni. És ez bizony nem kis teljesítmény. Próbáljon bárki is ilyen harmadik részt mutatni! A klasszikusok közül se A keresztapa 3, se az Alien 3, se a Mad Max 3 nem volt olyan jó mint az első kettő. Manapság se jeleskednek a trilógiák méltó lezárásában. A király visszatér kiváló volt, de a Gyűrű szövetségét nem múlhatja felül, habár a Gyűrűk ura mindhárom része tökéletes volt. A Transformers 3 jóval gyengébb volt, mint az első, a Madagaszkár 3 pont olyan rossz volt mint az első kettő, és bizony az X-men: Az ellenállás vége is rosszabb volt mint az X-men 2. Viszont az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag a legjobb az eredeti három filmből, a Star Wars: A Sith-ek bosszúja nagyszerű volt, jobb mint az első kettő, a Toy Story 3 pedig csont nélkül a trilógia csúcsa.

Nolan tehát ha nem is alkotott jobbat, mint A Stöté lovag, de a lezárás ilyen színvonalú megalkotása nagyobb teljesítmény, mint a középső részé, ahol még az elvárások nem voltak ilyen hihetetlenül magasak, és nem nehezedett a készítők vállára a befejezés terhe.  

CSOMAGOLÁS
CSOMAGOLÁS:

Ritkaság, amikor Magyarországra ennyiféle kiadás érkezik. Van kétféle borítós BD, ezzel és ezzel a képpel, lehet választani, kinek melyik kell, van limitált lentikuláris borítós, fémdobozos Media Markt exklúzív, kétféle borítós DVD, és BD valamint DVD gyűjtődoboz. Mi a fémdobozos kiadást teszteltük.

A doboz gyönyörű, az előlap képe egyszerűen csodálatos, a törött maszk az esővel nagyon szépen mutat. Stílusosan a hátulján nincs semmi, csak az esőcseppek, és az előlap képének széle. A belső borítón Bane áll háttal, és megint ott figyel a törött maszk. A lemezek szitázása angol nyelvű szerencsére, más kiadásokon már magyarított a cím, és ott figyel az ocsmány korhatárkarika is, ám a fémdobozt valószínűleg féltek kibontani, kivenni a lemezt, és betenni a magyar szitázásút, nehogy karcolódjon a doboz, és cserélni kelljen. Én ennek örülök. A lemezeken lévő kép is nagyon szép, ízléses az elrendezés, csak vigyázni kell, nem szabad a felül lévő lemezt ugráltatni a tokban, mert könnyen az alsó lemez tartó pöckéhez érhet.

Az egész doboz mattos felületű, és álomszép, bontás után félóráig le sem tudtam venni a szemem róla. A magyar hátlap dizájnja megegyezik a sima tokos verziók hátlapjával. És még egyszer: ez a doboz valami  isteni szép!











MENÜ
MENÜ:

Mostanában a Warner valamiért mindig állóképes menüt alkalmaz, ami nem túl acélos megoldás...nem úgy mint itt! Filmrészletes, zenés, hangulatos menüt kapunk, remek munka. De minek kell a menüpontok fölé kirakni még ikonokat is? Minek? Analfabétáknak? Komolyan, nem értem. Valami túlpörgetett, túlbuzgó srác a lemez összerakása közben halálra unhatta magát, és ezzel szórakozott. Viszont a beállítások menüpontjában egészen kiváló a kijelölő pont. A Batman-logo lángoszlopban dizájn nagyon tetszik, remek megoldás. A pop-up menü a főmenü stílusát követi, panasz tehát nincs.

1. lemez





2. lemez





KÉP
KÉP:

Wow! Ez volt az első szavam a transzfer láttán. A Warner ugyanis olyan minőségű képpel kápráztat, hogy öröm nézni. Sokaknak talán kissé lágy lesz, de igazából pont tökéletes, nincs túlzásba víve a kontraszt, a figurák nem olyanok, mintha egy fekete filctollal megerősített körvonalakkal telített világból léptek volna ki, mint sok más transzfernél. Itt bizony csak a színek erőssége árulkodik arról, hogy ez csak film, mert egyébként tökéletesen élethű. Az élesség rendben, nincs defókusz sehol. A részletesség kimagasló, érdemes nagyon figyelni, mert a díszletek, kellékek, jelmezek aprólékossága itt jön ki igazán. Wayne kastélyát mi is bejárhatjuk, minden nyílást, repedést a falon észreveszünk, és összességében kiváló minőségű a kép. A világítás sok helyen, pl. Bane és Batman első ökölharcában direkt túlzásba vitt, és a szereplők szinte fehér figurákká változnak, de a transzfernek ez sem okoz problémát, ahogy a feketék is nagyon szépek, mélyek és erőteljesek.

A kép főleg akkor van csúcsponton, amikor az IMAX kamerákkal felvett jelenteket látjuk. Ilyenkor a kép full screen-re vált, és bizony, itt nincs kegyelem. Elképesztő részletesség, a skót tájak pompáznak. Hihetetlenül éles snittek sorjáznak, miközben zúgnak a hangfalak, és dübörög Hans Zimmer zenéje...felemelő élmény.

HANG
HANG:

A Blu-ray.com kritikusa szerint, már a nyitó jelenet hangzása is megéri a kiadvány árát. Nem is fogalmazhatta volna meg jobban.

A Stöté lovag - Felemelkedés hangzása olyan átütő, hogy szinte kirobban a hangfalakból. Az eredeti DTS-HD MA 5.1-es angol hangsáv hihetetlenül élénken szól, csodálatos mélyeket használ, és elénk varázsolja Gotham-et. Élmény hallgatni, ahogy a repülő elzúg mellettünk, és közben süvít a szél, majd megszólal Bane, akinek digitális zajcsökkentett hangja betölti a szobát. Később sem marad szégyenben a hangsáv, a Bat első repülése elképesztő erővel zúg, de érdemes hallgatni az első Batman vs. Bane összecsapást is, ahol szinte visszhangzik a sok ütés a tágas térben. Hans Zimmer zenéje teljes erővel tölti be a szobát, megdobva az élményt. A magyar DD 5.1-es hangsáv értelemszerűen nem tud felnőni ehhez, de nem is kell neki.

EXTRÁK
EXTRÁK:

Több mint három óra extra tartalmával A Sötét lovag - Felemelkedés nem okoz csalódást. Az első lemezen kapott helyet a Second Screen nevezetű extra, ahol a lejátszót szinkronizálhatod a telefonoddal, így magaddal viheted a filmet bárhova - elvileg. A második lemezen kaptak helyet a kisfilmek garmadája, és bizony, nincs téma amit ne említenének. Van itt szó a kellékekről, díszletekről, jelmezekről, speciális effektekről, hangeffektekről, vágásról, a színészek munkájáról, a rendezésről, a kaszkadőrökről, és még sok másról. Rengeteg info, werkfilm, doku, szóval le a kalappal a stúdió előtt. Minőségi anyag, sok-sok érdekességgel. Így kell ezt!

ÖSSZESÍTÉS
ÖSSZESÍTÉS:

Akárhogy keresek, nem találok hibát a kiadványon. És ez így van jól. Le a kalappal a kiadó előtt, amiért ilyen sok féle csomagolásban be hozta ezt a filmet, remélem rendesen fog fogyni.

A kétlemezes DVD-t javasolnám azoknak, akik csak simán látni akarják a filmet. A kétlemezes BD-t a kicsit  vastagabb pénztárcájú filmkedvelők számára javaslom, a lentikuláris BD-t és a fémdobozos BD-t pedig a gyűjtőknek. A trilógia pakkot pedig azok vegyék, akiknek még egyik film sincs meg - DVD-n és BD-n is elérhető. Erősen javasolt valamelyik a fentiek közül!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése