Legújabb

Az év legvártabb filmje, A Sötét lovag - Felemelkedés végre megjelent Blu-rayen! Most menüképekkel kibővítve a teszt ITT!

Az év szenzációja, Az éhezők viadala régóta várt magyar kiadása megérkezett! A Blu-ray teszt már olvasható ITT!

Steven Spielberg legnagyobb klasszikusa, a Cápa korábbi Blu-ray tesztje most termékfotókkal frissítve ITT!

2012. október 16., kedd

Cápa - Blu-ray teszt

KÉP KÓDOLÁSA: MPEG-4 AVC
KÉPARÁNY: 2.36: 1 (16: 9)
KÉPMINŐSÉG: Full HD 1080 p

HANGSÁVOK:
angol DTS-HD 7.1
angol mono
magyar DTS 5.1
spanyol DTS 5.1
lengyel DD 5.1
cseh DTS 5.1
orosz DD 5.1
török DD 5.1
thai DD 5.1
portugál DTS 5.1

FELIRAT:
magyar
angol
cseh
lengyel
orosz
portugál
román
thai
török

LEMEZEK SZÁMA: 1 BD

RÉGIKÓD: 2
FILM

FILM:

Spielberg Cápá-ja a rendező Ragyogás-a,vagy Psycho-ja. Egy zseniális direktor korszakalkotó horrorja,ami anno halálra rémítette a közönséget,és olyan félelmet adott nekik,amit azelőtt még nem éltek meg. Persze,ez nem jelenti azt,hogy eme művek lennének Spielberg,Hitchcock vagy Kubrick legjobb filmjei,hiszen S.S.-nél pl. az E.T.,az Indiana Jones-filmek jobbak az eredetileg Jaws-nak keresztelt műnél,Alfred bácsinál a Hátsó ablak,a Szédülés vagy  az Idegenek a vonaton ver köröket a zseniális Psycho-ra,és még Kubrick is felül múlta a Ragyogás-t a 2001: Űrödüsszeiával és a Mechanikus naranccsal is. Legalábbis szerintem.

A Cápá-át sokan félre értik,vannak akik,bár nem látták,B kategóriás horrornak tartják,amit megérthet az,aki megnézi a folytatásait vagy a Megapiranha és a Gyilkos bálnák a piranhák ellen című zs kategóriák,tékák polcairól is száműzött borzalmakat. Holott,a Cápa egy lenyűgöző látlelet az emberi félelmek legmélyéről,az ismeretlen,fantomszerű gonoszról,a mélytengerek sötét zugainak horrorjáról. Zsigeri félelmet ébreszt,olyasmit,amit akkor is érzel,ha még nem láttad a filmet. Bár a vége tipikusan Spielberg-es,mégis nyugtalanító valahol. Hisz ha egyszer megtörtént - miért ne történhetne meg még egyszer?

CSOMAGOLÁS
CSOMAGOLÁS:

Keményen öt csillag! Ilyen gyönyörű,szívfájdítóan szép,és pofátlanul drága kiadvánnyal nem lehet találkozni Magyarországon túl gyakran (az utolsó szempont esetében kéretik a ,,még Magyarországon sem túl gyakran" mondatrészt használni) . A film ugyanis különleges,digibook-os csomagolással is elérhető volt - amíg el nem kapkodták. Maga a digibook ugye egy vékony könyvecske,amikbe beleragasztják a lemeztartó tálcát,és mellette a lapokon rengeteg hasznos infót olvashatunk a film készítéséről,a színészekről,forgatókönyvrészleteket,posztereket,sztoriboard összehasonlításokat,és egyéb nyalánkságokat. Hogy pontosan miket is kapunk ez esetben,azt nem lőném le,de megéri beruházni rá - még ha az ára verdesi is a tízezres plafont,szállítással együtt. A könyv egyszerűen csodálatos,még a Ne bántsátok a feketerigót! digibook-ot is felülmúlja,mind dizájnban,mind tartalomban. A lemez szitázás szép,és az egész olyan kreatív,olyannyira látszik,hogy a Universal mindent beleadott,hogy az fantasztikus.














MENÜ
MENÜ:

A Universal most jól kiszúrt velem. Épp megszerettem a stúdió félköríves egyen menüit,azt,hogy olyan hangulatosak,mindig ugyanolyanok,és ezért az otthon melegét árasztják,és erre sikerül összerondítani azzal,hogy nem is írják ki a menüpontokat,csak ikonokkal jelzik,melyik mi. Jómagam elvoltam azzal egy darabig,hogy kiderítettem,melyik mi is,mert nem olyan egyértelmű. Tényleg,a Universal-nál elfelejtettek írni? Egyébként a menü háttereként szolgáló filmrészletek hangulatosan vannak összevágva,a cápa által megtámadott lány képe,egy kis akció,majd a tenger nyugodt hullámzása. Szép. Az ikonokért mínusz pont jár!








KÉP
KÉP:

A Universal fennállásának 100-ik évfordulójából felújítja legnagyobb klasszikusait,például a Cápá-t. A képminőség nem hibátlan,de szép,komolyabb karcok,kópiahibák nélkül. A színek néha élénkek,néha visszafogottabbak,de soha sem fakók. A részletesség kiemelkedő,tényleg meggyőző. Az élesség viszont néha kevésbé látványos,néha kicsit életlen a transzfer. A transzfer,amit maga Spielberg hagyott jóvá,vagyis biztos,hogy a rendező eredeti elképzeléseit tükrözi. A film 4k-s beszkennelése után eltávolították a karcokat,képhibákat,szakadásokat,amik a szalagon voltak,majd újra keverték a színeket.és elvégezték az apróbb simításokat. A végeredmény: egy nem hibátlan,de csodálatosan festő transzfer,ami majdnem tökéletes minőségben prezentálja a Cápá-t


HANG
HANG:

Az eredeti angol DTS-HD 7.1-es hangsáv szépen szól,habár nincs a Bosszúállók szintjén,de ezt egy '75-ös filmtől nem is várja az ember. A tömegjeleneteknél szépen körbe vesz minket a sokaság,főleg a ,,kamucápa" jelenetnél intenzíven érezzük a pánikot és a mindenki védi magát elvet,ahogy szinte a kamerát is agyontapossák,hogy kijussanak a vízből. A zene morajlása fenyegetőbb,mint valaha,olyan feszültséget generálva,mint még soha. Mindenféle zavaró mellékzajt kivettek a hangsávból,ezzel is biztosítva a zavartalan filmezést. Ajándéknak (ilyen ár mellett ajándék,hah!) kapunk egy eredeti,mono hangsávot is,így szólt a film mozikban,még a bemutatáskor. Érdekes élmény így hallgatni a filmet,kicsit furcsa is,de érdemes belehallgatni.

EXTRA
EXTRA:

Nem sok,de érdekes. A legjobb A Cápa még mindig támad című dokumentumfilm,ami filmhosszúságban mutatja be a készítést,és a film hatását. Szintén elég hosszú,de nem kevésbé érdekes az Így készült típusú werk,ami szintén kulisszatitkokba avat be. Van még egy kisfilm,ami nyolc perces,és elvileg korabeli werkfilm. A felújításról is van kisfilm,érdekes és szép,de rövid. Vannak még kimaradt jelenetek,és bakiparádé is,ami szokatlan ilyen korú filmnél. Töltelék extraként vannak előzetesek,és van egy tök jó Cápa archívum nevezetű dolog is. Soknak tűnik? A korához képest az.

ÖSSZESÍTÉS
ÖSSZESÍTÉS:

Bár a menü kicsit csalódást keltő és extrából is elférne több,de! Ilyen szépen felújított,igényesen felturbózott,érdekes bónuszanyaggal ellátott,gyönyörűen csomagolt kiadványnál nincs helye a panasznak. Ajánlom mindenkinek,aki szereti és tiszteli Spielberg filmjeit / nem látta még a Cápá-t / nincs még meg neki. A korábbi kétlemezes DVD-hez képest mindenképp hatalmas a minőségi ugrás,és az ilyen kiadványok azok,amik a legnagyobb vonzóerőt kellene,hogy jelentsék a BD táborhoz,a DVD butítások helyett. A Cápa még mindig ugyanolyan hatású,mint régen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése